En temel ihtiyaçlardan biri olan uykunun yaşam faaliyetlerini sürdürebilmek adına önemi büyüktür. Fizyolojik ve psikolojik sağlık için hayati önem taşıyan uykunun verimli olabilmesi için bazı detaylara dikkat etmek gerekir. Sağlıklı bir uykunun yolu uygun yatak, yastık, ışık ve ısı ayarını sağlamaktan geçer. Her ne kadar temel ihtiyaçlardan biri olsa da, uyku konusunda mücadele edilmesi zor hastalıklar ve uyuma zorluklarına zemin hazırlayan engellere dikkat çekmek adına Mart ekinoksundan önceki cuma günü Dünya Uyku Günü kutlanır.
Uyku problemi, yaşam fonksiyonlarını sekteye uğratabilecek nitelikte öneme sahiptir, sağlık sorunlarına zemin hazırlayabilir. Sağlıklı bir uyku rutini oluşturmakta güçlük çeken bireylerin fizyolojik ve psikolojik sağlıklarının bozulması beklenen bir sonuçtur. Özellikle bu konuya dikkat çekmek adına Dünya Uyku Tıbbı Derneği (WASM) ve Dünya Uyku Federasyonu (WSF) Dünya Uyku Günü etkinliğini organize etmişlerdir. Sağlıklı uyku düzeninin aksadığı durumlarda ortaya çıkan aksaklıklar çalışanlarda iş kaybı, öğrencilerde akademik başarısızlık gibi durumlar olarak ortaya çıkabilir. Bunun dışında kronik uykusuzluk durumunda trafik kazaları ile ortaya çıkan can kayıpları dahi söz konusudur.
Günümüzde yoğun teknolojik gelişmeleri takip eden mavi ışık maruziyeti, şehir ışıklarının artması ile birlikte gece karanlığının azalması, artan rekabet ortamı ile birlikte stres yükünü artıran iş ve okul hayatı sebebi ile uyku problemi olarak ortaya çıkan birçok sağlık sorunu ile karşılaşılır. En bilinen uyku sorunları uyku apnesi, insomnia ve sirkadiyen ritim bozukluğu olarak sıralanabilir. Bu uyku problemlerinin klinik tedavilerinin yanı sıra sağlıklı bir uyku rutinine sahip olmak, ergonomik olarak uygun yatak ve yastık seçimi önem arz eder.
Uyku problemi ile birlikte tetiklenen gündelik hayattaki aksaklıklara dikkat çekmek, sağlıklı uyku ve uyku rutini düzenlemelerinin hayati önem taşıdığına vurgu yapmak amacı ile kutlanan Dünya Uyku Günü sağlık anlamında uykuya dikkat çekmek amacıyla tasarlanmış bir etkinliktir. Dünya Uyku Günü olarak kutlanan günlerde uyku kampları düzenlenerek sağlıklı uyku ve uyku problemi konularına dikkat çekmek amaçlanır. 2019 yılında tüm dünyayı derinden etkileyen Covid-19 pandemisi sonrasında uyku kampları etkinlikleri sekteye uğramış olsa da uykunun hayati düzeydeki önemini vurgulamak adına bu günler kutlanmaya devam eder ve tıp alanında konuya dair konferanslar planlanır.
İlki 2008 yılında kutlanan Dünya Uyku Günü her mart ayının üçüncü cuma gününe denk gelen günde kutlanır. Mart ekinoksundan önceki cuma günü olarak planlanan Dünya Uyku Günü uykunun önemini vurgulamak adına kutlanan bir gün olarak tarihe geçmiştir. Bu yıl 16. kez kutlanacak olan Dünya uyku günü 2023 yılında 17 Mart’a denk gelir. Her yıl farklı bir slogan ile sağlıklı uyku ve uyku problemlerine dikkat çekmek amacıyla kutlanan bugünde bireylerin uyku rutinlerine dikkat etmeleri önerilir. Klinik olarak uyku problemlerinden muzdarip olan kişilerin tedaviye yönlendirilmesi, uyku problemine zemin hazırlayan sağlık sorunlarına yönelik farkındalık çalışmaları Dünya Uyku Günü’nde öne çıkan başlıklar arasında yer alır.
Uyku rutini koruyarak sağlıklı uyku için ortam hazırlamak mümkündür. Uzmanların önerileri iyi bir uyku için uygun ortam ve psikoloji üzerine yoğunlaşır. Uyku öncesinde son dört saat boyunca alkol ve baharatlı yiyecek tüketilmemesi konusunda uyaran uzmanlar sağlıklı uyku için davranış ve tutumlar kadar yatak ve yastık seçimi konusunda da uyarılarda bulunurlar. Uyku için kullanılan odanın sadece uyku esnasında kullanılması önerilir. Odanın karanlık, havalandırılmış ve ısısının ayarlanmış olması da sağlıklı uyku rutini için öne çıkan uyarılar arasında yer alır. Karanlık ortamın sağlanamadığı durumlarda uyku bandı kullanılabilir. Kış aylarında uyumadan önce odanın birkaç dakika havalandırılması sonrasında odanın nem dengesini sağlamak da önemlidir. Ayrıca, gündelik yaşamda maruz kalınan stres düzeyinin azaltılması, müdahale edilemeyen durumlarda vücudun maruz kaldığı stres düzeyini düşürmek adına yapılabilecek meditasyonlar sağlıklı uyku için bedensel olarak hazırlanmayı sağlayabilir. Gün içerisinde yeterli miktarda su tüketmek de stres ile mücadelede vücudun direncini artırabilecek etkenler arasında yer alır.
Gündelik yaşamın sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi için yetişkinlere minimum 7 saat uyku gerekir. Sağlıklı uyku için yatağınızın ve yastığınızın ergonomik olması sağlık açısından önem arz eder. Omurgayı destekleyen minder yapısı ve boyun sağlığını gözeterek üretilmiş yastık kullanımı sağlıklı bir uykuya zemin hazırlayabilecek temel ürünlerin başında gelir. Alerjen ve toza karşı özel üretim ürünler kullanarak sağlıklı bir uyku ortamı oluşturmak mümkün olur. Nevresim ve alezlerin sık sık havalandırılması da bunun için yapılabilecekler arasındadır. Dolayısıyla hem önlem almak adına hem de tedavi aşamasında destek olarak yatak odasında kullanılan ürünlerin kalitesi ve ergonomik tasarıma uygunluğuna dikkat edilmelidir.
Uyku rutini için kilit öneme sahip uyku ürünleri olan yatak, baza, başlık, yastık, yorgan ve benzeri tüm ihtiyaçlarınız için siz de Divanev kalitesini tercih edebilirsiniz. Klasik ve modernin uzun ömürlü tasarımı ile hazırlanan yatak odası takımları sağlıklı bir uyku için uygun ortam yaratmanızı sağlayabilir. Her zevke ve konfor anlayışına çözüm sunan ürünleri ile iyi bir uyku Divanev uyku serisi ile mümkün. Divanev koleksiyonları arasından seçeceğiniz uyku setleri ile rutininize uygun bir ortam yaratabilir, yaşam alanınızı konforlu hale getirebilirsiniz.